Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nastavlja se ispitivanje Asanža


Asanž rekao da saslušanje vidi kao priliku da "skine ljagu sa svog imena"

Švedska Državna tužiteljka Ingrid Isgren stigla je danas u ambasadu Ekvadora u Londonu gde će nastaviti ispitivanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u vezi s istragom o silovanju, javio je Rojtersov fotoreporter sa lica mesta.

Saslušanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža zbog navodnih silovanja u Švedskoj počelo je u ponedeljak u ambasadi Ekvadora u Londonu, a njegov advokat Per Samuelson je naveo da nema sumnje da je Asanž nevin.

Optužnica protiv Asanža za silovanje u Švedskoj još nije podignuta, već se radi o predistražnom postupku.

Kako je preneo AFP, Asanža, koji je negirao krivicu, ispituje glavna švedska tužiteljka Ingrid Isgren uz ekvadorskog tužioca.

Njegov advokat Per Samuelson je naveo da bi ispitivanje moglo da traje nekoliko dana.

"Ja sam pun nade. Objektivno, nema sumnje da se sve desilo onako kako Asanž kaže", rekao je Samuelson.

Ispred ambasade, okupili su se ljudi koji drže plakate "Oslobodite Asanža", "Nećete zaustaviti Vikiliks", a može se videti i plakat sa natpisom "Ljubitelji slobode sveta kažu, hvala ti Ekvadore", koji se nalazi ispod balkona sa kog se Asanž ranije obraćao simpatizerima.

Švedski policijski inspektor takođe prisustvuje saslušanju, a u planu je i da uz Asanžovu saglasnost bude uzet uzorak njegovog DNK.

Asanž je ranije, preko advokata, rekao da saslušanje vidi kao priliku da "skine ljagu sa svog imena".

Nakon predsedničkih izbora u SAD, simpatizeri Asanža su pokrenuli peticiju kojom pozivaju Donalda Trampa da oslobodi Asanža svih optužbi.

Peticija do sada ima više od 17.000 potpisa.

XS
SM
MD
LG