Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podgorički mediji: Tužilaštvo će tražiti izručenje više državljana Srbije


Zaplenjene stvari koje je grupa navodno trebala iskoristiti za teroristički napad u Crnoj Gori

Crnogorsko specijalno tužilaštvo proširilo je istragu o planiranju terostičkih napada na izborni dan u Crnoj Gori i tražiće izručenje više državljana Srbije za koje postoji sumnja da su umešani u pokušaj napada, piše danas podgorička štampa.

Dnevni listovi navode da je bivši komandant žandarmerije Srbije Bratislav Dikić, koji je osumnjičen za terorizam u pokušaju, prebačen u bolnicu u Podgorici zbog "lošeg zdravstvenog stanja".

Po pisanju Pobjede, Dikić je sinoć posle saslušanja u tužilaštvu prevezen u Klinički centar Crne Gore, a kasnije u jednu bolnicu u gde će biti podvrgnut lekarskim pretragama.

Podgorički list navodi da je tužilaštvo proširilo istragu i da će tražiti izručenje više državljana Srbije za koje, po saznanjima Pobjede, postoji osnovana sumnja da su bili upleteni u pokušaj terorizma.

Tužilaštvo će, po navodima Pobjede, putem medjunarodne pravne pomoći poslati istražne podatke nadležnim organima Ruske Federacije i zatražiti saslušanje dvojice ruskih državljana protiv kojih postoji osnova sumnja da su organizatori akcije.

U noći uoči parlamentarnih izbora 16. oktobra u Crnoj Gori je uhapšena grupa od 20 državljana Srbije, medju kojima i bivši komandant srpske Žandarmerije Dikić.

On je sa Aleksandrom Sindjelićem i Kristinom Hristić osumnjičen za terorizam u pokušaju, dok je 11 osoba iz uhapšene grupe osumnjičeno za stvaranje kriminalne organizacije. Ostali uhapšeni su pušteni na slobodu.

Za organizatore pokušaja napada označena su dvojica "ruskih nacionalista" koji su jedno vreme bili na teritoriji Srbije.

Cilj napada, po navodu tužilaštva je bio nasilna smena vlasti u Crnoj Gori, hapšenje i likvidacija premijera Mila Djukanovića, kako bi se sprečilo članstvo države u NATO savezu.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da nema dokaza da je u pokušaj terorizma umešana zvanična Moskva koja je negirala bilo kakvu vezu sa tim.

XS
SM
MD
LG