Dostupni linkovi

Obama uvjerava saveznike: Trump se zalaže za NATO


Barack Obama
Barack Obama

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama kazao je da republikanac i novoizabrani čelnik SAD-a Donald Trump daje snažu podršku NATO-u uprkos suprotnim izjavama izrečenim Trumpove predizborne kampanje.

Na prvoj pres-konferenciji nakon pobjede Trumpa u trci za predsjednika SAD-a, Obama je rekao da su on i Donald Trump imali "koristan i slobodan razgovor" kada su se sastali u Bijeloj kući.

Barack Obama je kazao da je u razgovoru s Trumpom shvatio da je novoizabranom predsjedniku važan NATO savez budući da korist od vojnog partnerstva imaju "SAD, Evropa i svijet". Dodao je i da nema govora o slabljenju američke podrške NATO-u.

Kazao je da je ponosan što SAD ostavlja u boljem stanju u odnosu na stanje kakvo je bilo prije osam godina ističući da su "SAD uspjele stabilizovati globalnu ekonomiju".

Spomenuo je posjete koje ima zakazane do isteka mandata, 20. januara 2017. godine, dodajući kako će se susresti i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel za koju je kazao da mu je bila najbliži partner u oba predsjednička mandata.

XS
SM
MD
LG