Dostupni linkovi

Kosovo dobija pozivni telefonski broj


Evropska služba za spoljne poslove (EAAS) saopštila je da su predstavnici Srbije i Kosova uz posredovanje EU postigli dogovor o primeni Sporazuma o telekomunikacijama iz 2013. odnosno 2015. godine na osnovu koga će Međunarodna telekomunikaciona unija dodeliti Kosovu trocifreni pozivni broj.

U saopštenju iz Brisela se dodaje da će sporazum omogućiti i novoformiranoj kompaniji Mts d.o.o “punu licenciranu operativnost u okviru fiksne telefonije” i “privremenu dozvolu za mobilnu telefoniju”.

Od 15. decembra, Kosovo će imati svoj međunarodni pozivni broj +383, saopštila je kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri, dodajući da će se na osnovu “sporazuma o telefonskom državnom broju” ugasiti “svi ilegalni operateri koji su radili bez dozvole”.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić kazao je da je sporazumom Beograda i Prištine o telekomunikacijama “sačuvana kompletna imovina Telekoma Srbije”, i da će se taj sporazum pozitivno odraziti na ukupne odnose ne samo sa Prištinom, nego i sa EU.

Razgovori o pozivnom broju vodili su se šest godina.

Austrija je u januaru aplicirala pri Međunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU) za telefonski pozivni broj za Kosovo.

Na Kosovu inače mobilni operateri koriste strane pozivne brojeve, kao što su pozivni broj Monaka +377 ili Slovenije +386, dok fiksna telefonija upotrebljava pozivni broj Srbije +381.

XS
SM
MD
LG