Dostupni linkovi

Šefovi diplomatija EU večeras o Trampu


Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU, osim Velike Britanije, sastaće se u nedelju uveče u Briselu, kako bi razgovarali o mogućem uticaju izbora Donalda Trampa za predsednika SAD na buduće transatlantske odnose i odnose sa Rusijom.

Šefovi diplomatija EU razgovaraće na neformalnoj večeri, bez prisustva novinara, o tome da li će se neke od Trampovih najava tokom predizborne kampanje, poput onih o izolacionističkoj poziciji po pitanju bezbednosti i odbacivanju medjunarodnih trgovinskih sporazuma, kao i odbijanje kritika na račun ruskog predsednika Vladimira Putina, realizovati u stvarnoj politici.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je uoči sastanka na "transatlantsko jedinstvo" i upozorio da "izolacionizam" nije rešenje ni za Evropu ni za SAD.

Šefovi diplomatija zemalja Unije ponovo će se sastati formalno u ponedeljak, kada će razgovarati o odnosima sa Turskom, situaciji u Siriji i Libiji i saradnji sa NATO u oblasti odbrane.

Na večerašnjem sastanku neće učestvovati Velika Britanija, što zvaničnici tumače kao mogućnost zauzimanja drugačijeg stava prema Trampu, a u saopštenju britanskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da "nema potrebe za dodatnim sastancima" i da će London "sarađivati sa aktuelnom i budućom američkm administracijom u najboljem interesu Velike Britanije".

XS
SM
MD
LG