Dostupni linkovi

Han: Bez sporazuma o demarkaciji sa CG nema bezviznog režima


Johanes Han
Johanes Han

Ukoliko Priština ne odobri sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom ne može da dobije viznu liberalizaciju za zemlje Evropske unije, poručio je danas evropski komesar za proširenje Johanes Han tokom posete Kosovu.

Han je rekao da "politička polarizacija" Kosova negativno utiče na njegov put ka integraciji u EU.

Opozicioni poslanici u kosovskom parlamentu, koji se protive sporazumu, ometali su rad tog parlamenta koristeći, između ostalog, suzavac, pištaljke i flaše s vodom, podseća AP.

Kosovo je prošle godine potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (S SP) sa EU.

Predsednik Kosova Hašim Tači, izjavio je tokom susreta Hanom da su kašnjenja u procesu vizne liberalizacije istorijska nepravda prema kosovskom narodu.

Po njegovim rečima, Kosovu se nepravedno postavljaju novi kriterijumi od strane Evropske unije, samo kako bi se obrazložila nepotrebna i štetna kašnjenja za kosovsku perspektivu od strane Brisela.

On je dodao i da je često čuo ’refren’ da EU uči iz grešaka iz prošlosti.

„Da je to tako, onda koje su granice obeležile Gruzija i Ukrajina, a obe zemlje su spremne da steknu pravo putovanja bez viza u EU u narednim nedeljama“, dodao je on. Tači je dodao da ova kašnjenja takođe stvaraju prostor za destabilizaciju regiona.

„Ovakva kašnjenja u procesu liberalizacije i evropske perspektive povećavaju politički i verski ekstremizam i strahujem da će ovaj vakuum biti iskorišćen od strane snaga koje ne žele dobro regionu“, dodao je on.

XS
SM
MD
LG