Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ahmeti: Strani centri protiv evroatlatnskih integracija Makedonije


Ali Ahmeti

Postoje mnogi centri u susednim zemljama koji rade protiv integrisanja Makedonije u Evropsku Uniju, a naročito u NATO-u, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Ali Ahmeti, predsednik Demokratske Unije za integraciju, partije Albanaca koja je deo vlade. On smatra da ti centri rade na izazivanju haosa i nepoverenja između Albanaca i Makedonaca.

“Ne okrivljujem vlade susednih zemalja, ali u njima postoje grupe koje ne zanima budućnost Makedonije. Oni ne žele da Makedonija bude deo NATO-a i EU. Te grupe su zainteresovane da podele zemlju zbog odredjenih interesa. Da ne budem pogrešno shvaćen, ne radi se o vladama tih zemalja, ali govorim o grupama i grupacijama koje nisu bez uticaja u zemljama gde rade”, izjavo je Ahmeti.

MUP Makedonije je juče saopstio da je uhapsilo dva lica zbog sumnje da planiraju terorističke napade i za povezanost sa povratnicima iz “Islamske države”, kao deo šire regionalne antiterorističke operacije u kojoj su učestvovale makedonska, albanska i kosovska policija.

Sa druge strane, profesor Vladimir Pivovarov, koji je ranije bio šef vojne obaveštajne službe, smatrae da kada se govori o narušavanju bezbednosne situacije u zemlji, ipak oni koji iznose takve informacije moraju biti precizniji. “Ministarstvo je dalo malo informacija, a i Ahmeti je bio nejasan”, ističePivovarov.

Osim centara koje pominje Ahmeti, nedavno je i lider VMRO DPMNE i nekadašnji premijer Nikola Gruevski ponovo pomenuo strane službe koje, kao što je istakao, ne mogu obmanuti narod.

XS
SM
MD
LG