Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NVO: Sramno oduzimanje doktorata Slobodanu Beljanskom


Kuća ljudskih prava i demokratije pozvala je danas Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu da hitno preispita "sramnu" odluku o oduzimanju doktorata advokatu Slobodanu Beljanskom.

Kako se navodi u saopštenju te nevladine organizacije, Beljanski je jedan od "najcenjenijih pravnih stručnjaka u Srbiji, čija beskompromisna borba za pravnu državu i spremnost da bez kalkulacija javno brani principe na kojima počivaju Ustav i zakoni Srbije, služi kao podstrek i ohrabrenje mnogim pravnicima i borcima za ljudska prava i vladavinu prava".

"Novosadskom pravnom fakultetu zasmetala je očigledno ovakva biografija advokata Beljanskog. Sramota koju su time naneli svojoj ustanovi je ogromna i nije od onih koje se lako brišu i zaboravljaju", stoji u saopštenju.

Kuća ljudskih prava i demokratije ocenila je da takvim aktom, fakultet "čiji su ugledni profesori često bili promoteri autokratskih režima i nacionalističke ideologije, nastavlja da šalje poruku da su moral i profesionalna čestitost nepoželjne osobine zbog kojih se ljudi kažnjavaju".

"Upozoravamo javnost da je slučaj advokata Beljanskog samo jedan u nizu sramnih poteza visokoškolskih ustanova u Srbiji koje se odriču najkvalitetnijih ljudi, dok u isto vreme odbijaju da reaguju u očiglednim slučajevima plagijata državnih funkcionera", navodi se u saopštenju.

Advokatska komora Srbije (AKS) ocenila je ranije danas da poništavanje doktorаtа аdvokаtа Slobodаnа Beljаnskog iz procedurаlnih rаzlogа nаkon 15 godinа, "ne može biti slučаjnost" i da takav potez predstavlja "osvetu i pokušaj zastrašivanja advokata".

Novosadski advokt i predsednik Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) Slobodan Beljanski, najavio je da će podneti žalbu na Rešenje Pravnog fakulteta u Novom Sadu od 7. novembra, kojim se poništava njegov doktorat odbranjen pre 16 godina. Beljanskom je 7. novembra stiglo Rešenje o poništavanju doktorata, u kojem se navodi da je na inicijativu Katedre za krivično-pravne nauke, preispitana zakonitost njegovog rada "Jugoslovenski krivični postupak i medjunarodni pravni standardi" koji je odbranio pre 16 godina, te da je utvrdjeno da "ne postoji prijava za odbranu

XS
SM
MD
LG