Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oregon: Protesti postali nasilni, uhapšeno 29 osoba


Više hiljada ljudi, uključujući brojne studente, organizovali su nove proteste u više američkih gradova

Najmanje 29 osoba je uhapšeno u Oregonu tokom protesta pokrenutih u znak nezadovoljstva zbog izbora Donalda Trampa za novog predsednika SAD.

Policija saopštava da su protesti postali nasilni i da su prerasli u nerede.

Demonstranti su, kako je preneo AP, počeli da razbijaju prozore na objektima i da pale kontejnere, što policija sada tretira kao nerede.

Oko 4.000 demonstranata je izašlo na ulice Portlanda, a oko ponoći su počeli da gađaju policiju koja je odgovorila jednom vrstom dimne bombe i biber sprejom da bi ih rasterala.

Kako je noć odmicala, tako je broj demonstranata pao na 1.500.

Više hiljada ljudi, uključujući brojne studente, organizovali su nove proteste u više američkih gradova zbog izbora Trampa za novog predsednika SAD, koji se ponovo oglasio na Tviteru kritikujući demonstrante.

"Upravo smo imali veoma otvorene i uspešne predsedničke izbore. Sada neprofesionalni demonstranti podstaknuti medijima protestuju. Veoma nefer!", napisao je Tramp.

Njegova kritika medija podseća na retoriku tokom kampanje u kojoj je često kritikovao štampu kao "odvratnu" i "nepoštenu," navodi AP.

Tramp se ipak nekoliko minuta kasnije ponovo oglasio na Tviteru rekavši da je imao "fantastičan dan u Vašingtonu gde se po prvi put sastao sa predsednikom Obamom".

"Jako dobar sastanak, odlično smo se našli. Melaniji se mnogo dopala gospođa Obama!", napisao je Tramp.

Oko 1.000 studenata prošlo je sinoć kroz centar San Franciska do gradske većnice blokirajući saobraćaj i izvikujući parolu "Nije moj predsednik", prenosi AFP.

Studenti i učenici su izašli i na ulice drugih gradova u severnoj Kaliforniji, uključujući Napu i Hejvord.

U Los Anđelesu, nekoliko stotina njih prošlo je kroz kampus Univerziteta UCLA noseći transparente protiv Trampa.

Više stotina demonstranata se okupilo u Njujorku, u parku Vašington Skver na Menhetnu, navodi AFP. Studentske demonstracije su organizovane i u Teksasu.

Desetine hiljada ljudi demonstrirale su širom Amerike protiv izbora Trampa za predsednika i u sredu, podseća AFP.

Demonstracije su planirane i tokom predstojećeg vikenda, navodi agencija.

XS
SM
MD
LG