Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Australija ratificirala Pariški sporazum o klimi


Klimatske promjene uveliko se održavaju i na Veliki koraljni greben, Australija

Australija je u četvrtak ratificirala sporazum iz Pariza protiv globalnog zatopljenja što je pozdravio Greenpeace koji je, međutim, zatražio od Canberre da taj angažman sprovede u djela zabranom novih ugljenokopa.

Manje od godinu dana nakon što ga je u Parizu usvojilo 195 zemalja, prvi svjetski sporazum o izbjegavanju rasta klimatskih poremećaja stupio je na snagu u petak, 4. novembra.

Ratifikacija Australije bila je odgođena zbog izbora u julu.

"Ova ratifikacija potvrđuje ambiciozan i odgovoran cilj Australije da do 2030. smanji svoje emisije plinova za 26 do 28 posto u odnosu na razine iz 2005.", izjavio je u saopćenju australski premijer Malcolm Turnbull, prenosi Fena.

Ministri vanjskih poslova i okoliša Julie Bishop i Josh Frydenberg sudjelovat će na 22. UN-ovoj konferenciji o klimi u Marrakechu (COP22) gdje će se raspravljati o provedbi sporazuma iz Pariza.

Predstavnici gotovo 200 zemalja okupili su se u ponedjeljak na dvije sedmice u Marrakchu, u Maroku, kako bi raspravljali o pojedinostima Pariškog sporazuma i dogovorili politike, tehnologije i finansijska sredstva potrebna kako bi se ostvarili ciljevi sporazuma.

XS
SM
MD
LG