Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Britanski šef diplomatije Džonson u posjeti Kosovu


Boris Džonson

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson danas boravi na Kosovu. Njega će na aerodromu dočekati kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj.

Povodom njegove posete Kosovu, zakazana je i svečana sednica Skupštine Kosova, na kojoj će se Džonson obratiti poslanicima. Nakon svečane sednice, Džonson će učestvovati na lansiranju projekta podrške razvoja kosovskih političkih partija, saopšteno je iz skupštine.

Pre dolaska na Kosovu, on je izjavio da će sa liderima Kosova razgovarati o pogledima na budućnost zemlje, uključujući i normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Dodao je da će pokrenuti novi program iz Vestministarske fondacije za demokratiju, i da će se sastati sa ljudima iz Velike Britanije i sa Kosova koji rade zajedno u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i radikalizacije, kao i gorkog nasleđa iz 1990-ih.

"I na kraju, radujem se otvaranju nove britanske ambasade u Prištini – vidljivog simbola naše posvećenosti našem prijateljstvu sa Kosovom i njegovim narodom, stvorenom u ratu ali negovanom u miru. Zapadni Balkan i dalje je od velikog značaja za Veliku Britanija i uradićemo sve što je u našoj moći da vam pomognemo da ostvarite uspeh", naveo je Džonson u otvorenom obraćanje povodom njegove posete Kosovu

Džonsonova poseta Kosovu je deo njegove posete Balkanu.

XS
SM
MD
LG