Dostupni linkovi

Bajden ne očekuje promene u američko-izraelskim odnosima


Džozef Bajden
Džozef Bajden

Potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da pobeda Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima ne bi trebalo da utiče na američko-izraelske odnose.

"Nemam nikakve sumnje u to da u Trampovoj administraciji neće biti smanjenja podrške" Izraelu, rekao je Bajden kasno sinoć na ceremoniji na kojoj mu je uručena nagrada Svetskog jevrejskog kongresa u Njujorku.

Bajden je rekao da čak i ako bi nova administracija bila naklonjena smanjenju podrške Izraelu, američki "Kongres i američki narod nikada ne bi dozvolili da se to dogodi".

Bivši državni sekretar SAD Henri Kisindžer, koji je Bajdenu uručio nagradu, priznao je da je očekivao "suprotni" ishod izbora u utorak.

Senator Berni Sanders, koji je bio jedan od kandidata za predsedničku nominaciju demokrata, rekao je da je spreman da sarađuje s Donaldom Trampom da pomogne radničkoj klasi, ali da će se "energično suprotstaviti" drugim "rasističkim, seksističkim, ksenofobičnim politikama" koje je obećavao novoizabrani predsednik.

"Tramp je iskoristio nezadovoljstvo sve manje srednje klase kojoj je dosta ekonomije establišmenta, politike establišmenta i medija establišmenta", napisao je Sanders u saopštenju.

XS
SM
MD
LG