Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inzko: Poslati jasnu poruku onima koji urušavaju BiH


Valentin Inzko

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko obratio se danas Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kojem je podnio izvještaj o napretku BiH. Inzko je kritizirao vlast u Republici Srpskoj.

On je kazao da je zastoj u BiH vidljiv i kroz izjavu predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića koji je u izjavama veličao ratnog zločinca Radovana Karadžića. Inzko je ocijenio da su za njega barbari svi oni koji glorificiraju ratne zločince.

U svom izvještaju visoki predstavnik spomenuo je i održavanje lokalnih izbora u BiH, odnosno probleme koji su se dogodili. Podsjetio je kako je u Stocu došlo do obustave glasanja, te da se traži ponavljanje izbora u Srebrenici.

"To je mjesto u kojem je izvršen genocid, što je potvrđeno i haškom presudom, te je i dalje u centru medijske pažnje. Za Srebrenicu je važno da gradonačelnik radi u interesu svih građana", rekao Inzko.

Inzko je istaknuo kako međunarodna zajednica mora poslati snažnu poruku liderima koji ne poštuju vladavinu prava i koji ne žele da zacijele ratne rane te se bore protiv euroatlantskih integracija.

XS
SM
MD
LG