Dostupni linkovi

Izetbegović: Ustavna pitanja razmatrati kroz otvaranje poglavlja sa EU


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je da sprovedba Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci ne bude postavljena kao tvrd uslov za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, te da se sva ustavna pitanja razmatraju tek u okviru otvaranja poglavlja za pregovore o članstvu, a ne prije toga.

U obraćanju Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta Izetbegović je naveo kako postoji mogućnost dogovora o sprovedbi presude Sejdić – Finci, koji bi mogao u obzir uzeti i neke legitimne primjedbe Hrvata, ali je dodao kako će biti veoma teško složiti se po ovim pitanjima.

"Šire ustavne reforme, koje izlaze iz okvira sprovedbe presude Sejdić – Finci, nisu ni poželjne ni izvodljive u ovom trenutku – jer ključni politički akteri u BiH naprosto ne bi mogli postići dogovor o njihovom obimu i sadržaju", naveo je Izetbegović, te naveo kako se u naredne dvije godine treba usredotočiti na socio-ekonomske reforme, izgradnju transportne infrastrukture, reformu javne uprave i jačanje vladavine prava.

Bosanskohercegovačke vlasti će, rekao je Izetbegović, raditi na tome da dobiju kandidatski status do kraja 2017.

Izetbegović je obećao kako će u narednih 12 do 18 mjeseci trebalo da bude ispunjen upitnik Evropske komisije, intenzivirana provedba Reformske agende, te usvojena državna strategija za oblasti transporta, energije i poljoprivrede.

On je upozorio kako su u BiH politički odnosi i dalje krhki i zatražio podršku zemalja Evropske unije u borbi protiv "populista koji ruše ustavni poredak BiH", te podsjetio na provedbu referenduma o Danu Republike Srpske.

Izetbegović je pozvao na politički dijalog na visokom nivou između EU i Zapadnog Balkana, ocijenivši da bi to doprinijelo stabilnosti regije.

"Politički lideri u regiji, s vremena na vrijeme, nastavljaju sa retorikom ili djelovanjem koji podižu tenzije i uzrokuju regionalnu nestabilnost – veoma često zbog međusobnog nerazumijevanja i nedostatka povjerenja", upozorio je Izetbegović.

On je naveo i kako će se BiH i dalje, kao članica Globalne koalicije za borbu protiv militanata “Islamske države” (IDIL) boriti protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG