Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Japan ratificirao Pariški sporazum o klimi


Tokio, Japan

Japan je danas ratificirao sporazum iz Pariza o klimi, koji je zvanično stupio na snagu u petak.

Japan namjerava igrati pokretačku ulogu u razradi aranžmana povećanja transparentnosti smanjenja emisija (stakleničkih plinova) u svakoj zemlji da bi se pomoglo uspostavljanje duha sporazuma iz Pariza", naglasio je japanski ministar Shinzo Abe u saopćenju objavljenom danas, naveo je Reuters.

Teško postignuti Pariški sporazum o klimi, koji treba otkloniti najgori scenarij globalnog zatopljavanja, stupio je na snagu 4. novembra, nakon rekordno brze ratifikacije u državama koje su se ove sedmice u organizaciji UN-a okupile na novim razgovorima o klimi.

Pariški sporazum je prvi sporazum koji obavezuje sve države svijeta, bogate i siromašne, da ograniče globalno zatopljenje smanjivanjem emisije stakleničkih plinova koji u velikoj mjeri.

Do 2030. godine, izvijestio je UN-ov program za okoliš, godišnje emisije stakleničkih plinova bit će 12 do 14 milijardi tona ugljičnog dioksida više od željenih 42 milijarde tona. U 2014. godine iznosile su 52,7 milijardi tona.

Ova godina je na putu da postane dosad najtoplija zabilježena godina a razine ugljičnog dioksida u atmosferi su 2015. prešle zlokobni prag.

XS
SM
MD
LG