Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema potvrde da hapšenje u Banjaluci imaju veze sa slučajem Jajinci


Dragan Lukač, direktor policije Republike Srpske

Policija Republike Srpske u subotu u Banjaluci uhapsila je čovjeka osumnjičenog za povezanost sa trgovinom oružjem u Srbiji, u ponedeljak je potvrdio i direktor policije RS Dragan Lukač.

„Jedno lice smo priveli zbog nedozvoljenog posjedovanja i prodaje oružja. O ostalim podacima ne mogu puno da pričam s obzirom da je istraga u toku. U narednim danima ćemo imati sigurno više informacija o kojima ćemo obavijestiti javnost“, kazao je Lukač.

Na pitanje da li se ovo lice dovodi u vezi sa oružjem koje je pronađeno u blizini kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića u Jajincima, Lukač je rekao:

„Istraga će to da utvrdi. Mi utvrđujemo činjenice ali uglavnom radi se o jednom licu koje je policiji već dobro poznato po raznim krivičnim djelima i koje je već osuđivano,“.

U saopštenju Ministarstva unutrašnji poslova Republike Srpske kaže se da je „za ovim licem prethodno raspisana potjernica od strane MUP-a Republike Srbije zbog kaznenog djela „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“ i da je Lice predato Sudu BiH radi određivanja ekstradicije.“

U sudu BiH potvrdili su da je uhapšeni tridesetpetogodišnji Јovan Јošilo koji je uz mjere zabrane napuštanja prebivališta pušten nakon saslušanja.

U Sudu BiH navede da je Јošilo uhapšen po međunarodnoj difuznoj potjernici Interpola Beograd, raspisanoj po nalogu za hapšenje od 5. novembra 2016. godine. Ovu potjernicu je izdao Specijalni sud u Beogradu,

Jošilo nema državljanstvo Srbije, već samo BiH, a u policiji ima podebeo dosije. U zatvoru je bio zbog iznuda, nedozvoljenog posjedovanja oružja, a sumnjičen je i za trgovinu narkoticima.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao jeTanjugu da je Јošilo uhapšen po Interpolovoj potjernici Srbije, ističući da u zahtjevu koji je stigao iz Beograda "nije navedeno da se uhapšeni dovodi u vezu sa oružjem pronađenim u Јajincima i u garaži na Novom Beogradu".

BiH i Srbija imaju bilateralni sporazum koji dozvoljava izručenje svojih državljana, ako za to postoji opravdani interes.

XS
SM
MD
LG