Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čović: Slučaj Orašje pokušaj da se izazove hrvatsko-srpska netrpeljivost


Dragan Čović, član Predsjedništva BiH

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je hapšenje bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) u Orašju pokušaj da se vještački izazove hrvatsko-srpska netrpeljivost.Čović je, uoči zvanične posjete Zagrebu, rekao da je posebno nezadovoljan zbog tajminga hapšenja, koje se desilo poslije posjete novog hrvatskog premijera Andreja Plenkovića BiH, i pokušaja da se s ekonomskih tema i evropskog puta pažnja skrene na prošlost.

"I moja posjeta Zagrebu, iako je bila ranije planirana, trebalo je biti evropski put i ekonomska saradnja između naše dvije zemlje. Sada će, nažalost, posjeta primarno biti posvećena slučaju 'Orašje'", rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH za banjalučke Nezavisne novine.

On je dodao da očekuje da Sud BiH "pusti na slobodu te časne ljude da svoju čast dokazuju sa slobode".

Prema njegovim riječima, iz slučaja "Orašje" mora se naučiti lekcija da "23 godine poslije nekih događanja ponovno neko, iz nekih razloga, kreira nepovjerenje u BiH".

"Ponosan sam na vrijednosti domovinskog rata i, naravno, želim na vrlo jasan način poručiti svim našim braniteljima da ćemo zaštititi njihovo dostojanstvo i čast", naglasio je Čović.

Agencija za istrage i zaštitu (Sipa) je 31. oktobra uhapsila je deset pripadnika HVO, koji se terete za ubistva Srba na području Orašja.

Ta hapšenja su izazvala oštre reakcije zvaničnog Zagreba, a u međuvremenu su objavljeni i dokumenti i izjave bivših visokih vojnih zvaničnika da su uhapšeni bili pod komandom regularne vojske Hrvatske.

U saopštenju iz kabineta predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović se navodi da je sa Čovićem prvo razgovarala o kontekstu prošlosedmičnih hapšenja u Orašju te zabrinutosti koju su izazvala među Hrvatima u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Grabar-Kitarović i Čović susret su iskoristili i za razgovor o predstojećim koracima na europskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine kojeg Hrvatska snažno i svesrdno podupire, navedeno je u saopštenju iz kabineta hrvatske predsjednice.

XS
SM
MD
LG