Dostupni linkovi

Potpisano pet dokumenata o saradnji Srbije i Katara


Tomislav Nikolić, predsednik Srbije
Tomislav Nikolić, predsednik Srbije

Delegacija Srbije koju predvodi predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisala je u Kataru pet dokumenata o saradnji dve zemlje, među kojima su i sporazum o ekonomskoj, trgovinskoj i tehničkoj saradnji, Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, kao i Sporazum o saradnji u oblasti kulture.

Potpisani su i Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblastima omladine i sporta.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas tokom susreta sa emirom Katara šeikom Tamimom bin Hamad Al-Tanijem da je interes Srbije da sa Katarom razvija svestranu saradnju u svim oblastima, pogotovo u sferi ekonomije, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Dodaje se da je Nikolić izrazio želju da se privredne veze dve zemlje unaprede i prošire, kako povećanjem spoljnotrgovinske razmene, tako i kroz katarske investicije u Srbiji.

On je dodao da je Srbija danas u procesu velikih privrednih reformi koje su stvorile takav poslovni ambijent u kome svako ko ima viziju da posluje može da ostvari profit.

Šeik Tamim bin Hamad Al-Tani naveo je da katarski privrednici veoma cene srpsku efikasnost.

On je rekao da je trgovinska razmena Srbije i Katara mala zato što do sada nije bilo dovoljno zajedničkih projekata, ali da ovu posetu smatra prekretnicom i novim uzletom bilateralne saradnje.

Šeik Tamim bin Hamad Al-Tani podržao je i predlog predsednika Nikolića o upućivanju u Srbiju delegacije Katara na ministarskom nivou u kojoj će biti uključeni i predstavnici Autonomnog investicionog fonda, kako bi u direktnim razgovorima sa Vladom Srbije pronašli konkretne projekte na kojima bi dve zemlje mogle da saradjuju.

Predsednik Tomislav Nikolić posetio je u Dohi i srpsku kompaniju "Energoprojekt-Entel", koja već 25 godina uspešno posluje na Bliskom Istoku.

XS
SM
MD
LG