Dostupni linkovi

Tužilaštvo Kosova spremno na punu saradnju sa Švendimanom


Priština
Priština

Državni tužilac Kosova, Aleksandar Ljumezi, izrazio je spremnost u osnaživanju vladavine zakona te obećao pružanje pune saradnje glavnom tužiocu Specijalnog suda za ratne zločine, Dejvidu Švendimanu.

Švendiman je u ponedeljak otpočeo petodnevnu posetu Prištini i Beogradu gde će se sastati sa državnim zvaničnicima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Na sastanku sa kosovskim državnim tužiocem bilo je reči o organizaciji, funkcionalizaciji, te ovlašćenjima i jurisdikciji Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva, poznatim pod Specijalnim sudom za ratne zločine.

Kako je saopšteno iz tužilaštva, Ljumezi je takođe kazao da će tužioci Specijalnog tužilaštva Kosova ponuditi punu saradnju Specijalnom sudu kad god je to potrebno, a radi istrage i krivičnog gonjenja osoba koje se sumnjiče da su počinila zločine u sklopu jurisdikcije Specijalizovanih veća.

Ranije je saopšteno da će Švendiman posetiti Beograd i Prištinu "kako bi potvrdio odlučnost da ispuni svoj mandat na energičan i nezavisan način i potvrdi predanost u sprovođenju ovog procesa, ali neće ulaziti u detalje u vezi sa sadržinom same istrage", saopšteno je uoči posjete.

XS
SM
MD
LG