Dostupni linkovi

Bez opozicije konstituisan novi saziv Skupštine Crne Gore


U novom sastavu crnogorskog parlamenta sjediće 81 zastupnik
U novom sastavu crnogorskog parlamenta sjediće 81 zastupnik

Skupština Crne Gore je konstituisana u novom sazivu danas na Cetinju, ali nijesu izabrani predsjednik i potpredsjednici kako je ranije najavljeno.

Predsjednik Državne izborne komisije Budimir Šaranović je podnio je Izvještaj o rezultatima izbora uz izraze zadovoljstva preliminarnom ocjenom međunarodne posmatračke misije ODIHR i parlamentarnih skupština OEBS-a i Savjeta Evrope - da su izbori održani uz poštovanje osnovnih sloboda i da je izborni dan protekao mirno.

Konstitutivnoj sjednici parlamenta su prisustvovali poslanici DPS-a, Socijaldemokrata, HGI i koalicije Albanci odlučno, a u poslaničkim klupama u zdanju na Cetinju, gdje se održava svaka prva sjednica skupštinskih zasijedanja, nije bilo predstavnika DF-a, Ključ-a, DCG i SDP-a koji su to prethodno i najavili jer, kako su naveli, smatraju da izbori nijesu bili fer i demokratski.

Opozicija koja je bojkotovala današnu sjednicu ipak nije najavila trajni bojkot skupštinskih zasijedanja.

Iako je prethodno najavljeno, poslanici danas nijesu birali predsjednika i potpredsjednike parlamenta.

Umjesto toga, predsjedavajuća, Marija Ćatović je rekla da će se o nastavku rada parlamenta dogovoriti naknadno.

Prema zvaničnim konačnim rezultatima izbora održanih 16. oktobra, Demokratska partija socijalista (DPS) je osvojila 36 mandata, Demokratski front 18 (DF), Velika koalicija Ključ 9, Demokratska Crna Gora (DCG) 8, Socijaldemokratska partija (SDP) 4 mandata, Socijaldemokrate(SD) i Bošnjačka stranka (BS) po dva, a koalicija Albanci odlučno i Hrvatska građanska inicijativa (HGI) po jednog poslanika.

XS
SM
MD
LG