Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čović: Uhićenja u Orašju neće ugroziti potporu Hrvatske BiH


Nema mjesta nikakvim tvrdnjama o „osveti“ Hrvatske: Dragan Čović

Posjet Zagrebu planiran je i dogovaran znatno prije uhićenja u Orašju, ali svakako da će jedna od bitnih tema naših razgovora biti i ovo uhićenje i sve što se u svezi toga događalo proteklih dana, izjavio je za Fenu hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović pred sutrašnji radni posjet Hrvatskoj.

Čović kaže kako hrvatski predstavnici u vlasti već duže vrijeme traže da se zaštite vrijednosti Domovinskog rata i dostojanstvo hrvatskih branitelja. On ističe kako ovo nije prvi slučaj u proteklih petnaestak godina da se „selektivno i na neprimjeren način za jednu organiziranu pravnu državu provode ovakve akcije.“

"Ja ću u iduća dva dana na sastancima s nositeljima vlasti u Hrvatskoj razgovarati i o europskom i euroatlantskom putu BiH i tražit ću još snažnije uključivanje Hrvatske kao pravog prijatelja i partnera da nam u tome pomogne. Razgovarat ćemo i o međudržavnoj suradnji u gospodarstvu koja može biti mnogo izraženija nego do sada. Želimo ih informirati i o predaji upitnika i onome što mi planiramo učiniti kako bi iduće godine dobili kandidacijski status za EU. Konkretno to znači riješiti pitanje izbornog zakonodavstva", naglašava Čović i dodaje kako će posebna tema razgovora s domaćinima u Zagrebu biti pozicija hrvatskog naroda u BiH.

On smatra da je uhićenje 10 bivših pripadnika HVO-a u Orašju već zakompliciralo odnose u BiH, ali i regiji. No, bez obzira na to Čović je uvjeren da to neće bitnije ugroziti jasnu politiku potpore koju hrvatski državni i politički vrh pruža Bosni i Hercegovini.

"Mi u BiH moramo razumjeti da kada nam netko pruži ruku to trebamo znati cijeniti. Također, ne treba u svemu vidjeti pretjerano miješanje u unutarnje stvari BiH, jer previše je tema na ovom prostoru koje nas vežu sa susjedima i to je naša neminovnost. Ako mi budemo dovoljno mudri u BiH nećemo dopustiti da se na ovakav način provodi takozvana borba protiv zločina koji se vežu za protekli rat. Uvjeren sam da ova zadnja uhićenja imaju najmanje veze s tom borbom. Očito je netko htio poslati određene političke poruke. To je jedan scenarij kojim se pokušava narušiti i naše odnose koje gradimo. Nitko nema pravo raditi to", kaže Čović i dodaje kako se ovakvim akcijama unosi strah među Hrvate na određenim područjima i potiče odlazak mladih.

Osvrćući se na najave da će Hrvatska uzvratiti protutužbama za ratne zločine nad Hrvatima, Čović kako nema mjesta nikakvim tvrdnjama o „osveti“.

"Ne želim uopće razmišljati na taj način. Republika Hrvatska i njeni dužnosnici sigurno znaju kako se štite najviše vrijednosti demokratskog uređenja koje Hrvatska kao članica EU i NATO-a ima. Siguran sam da će Hrvatska, kao i do sada, primjenjivati najviše standarde. Druga je stvar što će se ovaj događaj na razne načine i u BiH i u okruženju iskoristiti za izazivanje novih nestabilnosti. To na svaki način moramo izbjeći i bez obzira kako drugi reagirali to nas neće spriječiti da kažemo kako hrvatski branitelji odmah moraju biti pušteni da svoju čast i dostojanstvo brane sa slobode", poručuje hrvatski član Predsjedništva BiH.

XS
SM
MD
LG