Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sirija: Kurdske snage uz podršku SAD krenule u ofanzivu na Raku


Položaj SDF-a u blizini Rake

Sirijske kurdske snage objavile su danas da su uz podršku medjunarodnih snaga predvodjenih SAD-om krenule u ofanzivu da povrate Raku, de fakto glavni grad ekstremističke grupe Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) u Siriji.

"Velika bitka za oslobadjanje Rake i njegove provincije je počela", rekla je portparolka Sirijskih demokratskih snaga (SDF) na konferenciji za novinare u mestu Ain Isa, 50 kilometara severno od Rake - koja je u rukama Islamske države dve i po godine.

Ofanziva nazvana "Bes Eufrata", u kojoj učestvuje 30.000 ljudi počela je na terenu sinoć, rekla je portparolka Džihan Šeik Ahmad. Kako se navodi u saopštenju koje je pročitala, Raka će biti oslobodjena u borbama pod zastavom Sirijskih demokratskih snaga s aktivnim učešćem Jedinica za zaštitu kurdskog naroda (YPG) i u saradnji sa medjunarodnom koalicijom predvodjenom SAD-om.

Ova očekivana objava data je dve nedelje posle početka akcije iračkih bezbednosnih snaga da izbace Islamsku državu iz Mosula, njihovog uporišta u Iraku.

Sirijskim demokratskim snagama dominiraju glavne sirijske kurdske borbene jedinice, poznate kao Jedinice za zaštitu kurdskog naroda ili YPG. SAD smatra sirijske kurdske borce najefikasnijom snagom protiv Islamske države, medjutim, Turska ih smatra terorističkom organizacijom a saopštila je ranije da neće prihvatiti ulogu Kurda u oslobadjanju Rake, prenosi agencija AP.

XS
SM
MD
LG