Dostupni linkovi

Irak: Najmanje 26 poginulih, odgovornost preuzelo IDIL


Dečak reaguje na iračke vojne snage u Mosulu, ilustrativna fotografija
Dečak reaguje na iračke vojne snage u Mosulu, ilustrativna fotografija

Broj poginulih u samoubilačkim bombaškim napadima u iračkim gradovima Tikrit i Samara porastao je na najmanje 26, a odgovornost za te napada preuzela je Islamska država Iraka i Levanta (IDIL), prenose danas agencije.

Više od 50 osoba ranjeno je u napadima, navodi AFP.

Portparol provincije Salahudin Ali al-Hamdani rekao je da je 11 osoba stradalo u Samari, gde se napadač razneo među šiitskim hodočasnicima nakon što je aktivirao parkirani automobil-bombu, prenosi AP.

Rojters navodi, pozivajući se na novinsku agenciju ISNA, da je u Samari poginulo 10 Iranaca.

Najmanje 15 osoba je poginulo u napadu u Tikritu, kada se bombaš samoubica zaleteo vozilom, prepunim eksploziva, u kontrolni punkt ispred tog grada, ističe AFP.

IDIL je u saopštenju preuzelo odgovornost za napade, ali je navelo da su bila tri samoubilačka napada, od kojih su se dva dogodila u Samari, a jedan u Tikritu.

Neimenovani potpukovnik policije je takođe potvrdio da je još jedan bombaš izvršio napad na parkingu u Samari, ali AFP ističe da su drugi neimenovni izvori pominjali samo jedan napad u tom gradu.

Iračke bezbednosne snage trenutno vode veliku operaciju da povrate grad Mosul od Islamske države Iraka i Levanta. Ofanziva je počela 17. oktobra i Islamska država Iraka i Levanta je od tada sprovela više napada na drugim mestima kao diverziju. Iračke snage su u aprilu 2015. potisnule Islamsku državu iz Tikrita, grada na oko 130 kilometra severno od Bagdada.

XS
SM
MD
LG