Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bramerc: Hapšenje u Orašju nije selektivna pravda


Serž Bramerc

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da hapšenje bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) u Orašju ne vidi kao "selektivnu pravdu".

Bramerc je ocenio da izjave zvaničnika o pravosudnim pitanjima mogu stvoriti utisak o postojanju "neprimerenog političkog uticaja", ali se nezavisnost tužilaca i pravosuđa mora poštovati i štititi.

"Kada je reč o ocenama da hapšenja u Orašju predstavljaju selektivnu pravdu, tužilaštvo Tribunala taj i druge događaje ne vidi tako", rekao je Bramerc za današnje izdanje sarajevskog "Oslobođenja".

Po njegovim rečima, činjenica je da Tužilaštvo BiH podiže optužnice bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtve ili počinioca, i na osnovu snage dokaza.

"Ako samo pogledate optužnice koje su podignute ove godine, teško je tu videti selektivnu pravdu. Tu su, između ostalih mesta, predmeti za zločine u Stocu, Milićima i Konjicu”, naveo je on komentarišući oštre reakcije zvaničnog Zagreba na hapšenje deset bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) u Orašju.

Bramerc je dodao da će Tužilaštvo Haškog tribunala "pratiti i izvestiti o daljem razvoju događaja u ovom slučaju, kao što radi za sva druga značajna krivična gonjenja u regionu".

XS
SM
MD
LG