Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čović u ponedjeljak u Zagrebu o hapšenjima Hrvata


Dragan Čović

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio je da će o hapšenju deset Hrvata u Orašju koji su osumnjičeni da su počinili ratne zločine nad Srbima, razgovarati u ponedjeljak, 7. novembra, u Zagrebu sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović i premijerom ove zemlje Andrejom Plenkovićem.

On je naveo da je od hapšenja, u nekoliko navrata razgovarao sa Grabar Kitarović i Plenkovićem, te dodao da će se u Zagrebu sastati i sa predstavnicima Sabora, Generalskog zbora i kardinalom Josipom Bozanićem.

"Pitanje branitelja će očito biti dominantna tema", rekao je Čović za "Večernji list" izdanje za BiH.

On očekuje da deset uhapšenih Hrvata odmah bude pušteno da se brane sa slobode, a cijelom slučaju pridaje političke konotacije.

"Hapšenje je izazvalo osjećaj dubokog vrijeđanja prema svim Hrvatima. Već duže tražimo da se stvari u vezi sa posljednjim ratom rješavaju bez demonstracije sile jer ovi ljudi to nisu zaslužili", kaže Čović.

Prema njegovim riječima, podizanje optužnice za ratne zločine protiv Hrvata iz Orašja nije se slučajno podudarilo sa prošlosedmičnim dolaskom Plenkovića u BiH.

XS
SM
MD
LG