Dostupni linkovi

UN o Somaliji: Islamisti prijetnja, a vojska korumpirana


Somalija
Somalija

Islamisti iz islamskog pokreta Al Šabab koji su i dalje sposobni za velike napade u istočnoj Africi, predstavljaju najveću prijetnju u Somaliji koja ima neefikasnu i korumpiranu vojsku, saopštile su danas UN u novom izvještaju.

Stručnjaci UN su ocijenili da "korupcija ostaje problem" i da ima propusta u pridržavanju embarga na isporuke oružja, ali ističu napredak u kontroli glavnog izvora finansiranja Al Šababa - izvoza drvenog uglja.

UN su dodale da islamisti i dalje imaju "operativni kapacitet" za napade velikih razmjera protiv mirovne misije Afričke unije u Somaliji u kojoj su vojni kontingenti Kenije, Etiopije, Ugande i Burundija.

Pripadnici mirovne misije Afričke unije su 2011. godine borce Al Šababa protjerali iz glavnog grada Mogadiša, oni su potom izgubili većinu svojih uporišta, ali su se učvrstili u selima, odakle napadaju Mogadiš.

Pokret Al Šabab je nastao 2000. godine spajanjem nekoliko somalijskih islamističkih grupa i Al Kaide. Ideologija mu se zasniva na nacionalizmu i nametanju strogog islama, a zalaže se i za "sveti rat" - "džihad" u svetu.

XS
SM
MD
LG