Dostupni linkovi

OHR povodom zatezanja odnosa Hrvatska-BIH: Neophodna je saradnja


Ured visokog predstavnika u BiH
Ured visokog predstavnika u BiH

Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) saopštila je danas da je neophodna saradnja zemalja regiona u procesuiranju ratnih zločina.

To je saopšteno povodom zatezanja odnosa Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom zbog hapšenja desetorice pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) osumnjičenih za zločine nad srpskim stanovništvom 1992. i 1993. godine.

"Hrvatska je uvek bila čvrst pobornik evroatlantskog puta BiH, a premijer (Andrej) Plenković još jednom je potvrdio taj stav tokom svoje nedavne posete BiH", podsetio je OHR, kako je prenela sarajevska TV1.

OHR smatra, piše u saopštenju, da se dalja saradnja i pomoć izmedju zemalja regiona u istrazi i krivičnom gonjenju ratnih zločina i drugog kršenja medjunarodnog humanitarnog prava, mora nastaviti, budući da je to od suštinske važnosti za pomirenje i reintegraciju.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) su 31. oktobra, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili deset bivših pripadnika HVO, tereteći ih za ratne zločine nad Srbima na području Orašja.

Državni vrh Hrvatske oštro je reagovao na hapšenje, ocenivši to kao "udar na Hrvatsku".

XS
SM
MD
LG