Dostupni linkovi

Tači zatražio izbornu reformu


Hašim Tači
Hašim Tači

Predsednik Kosova, Hašim Tači zatražio je na sastanku sa predstavnicima političkih partija reformu izbornog sistema.

On je kazao da su najpre potrebne zakonske izmene koje se tiču načina izbora predsednika države, odluka između jedne ili više izbornih jedinica na Kosovu, otvorene ili zatvorene liste, kao i određivanje izbornog cenzusa, da li će on ostati 5 odsto ili će se smanjiti.

“Sve ove mere trebaju da učine glasanje lakšim i pravičnijim“, rekao je Tači.

On je takođe dao predlog o smanjenju broja poslanika sa 120, koliko ih je sada, na 100, i dodelu po jednog mesta u Skupštini za crnogorsku i hrvatsku zajednicu koje još uvek nemaju svoje predstavnike.

Na ovom sastanku, stavove Demokratske stranke Kosova, o izbornoj reformi je izneo njen zamenik predsednika Enver Hodžaj, koji je rekao da Kosovo ima sasvim drugačiji unutrašnji kontekst.

„Trenutni politički sistem, trenutnu ustavni sistem, ali i trenutnu izborni sistem su proizvod jedne rane faze stvaranja države Kosova. Nova faza treba da se reflektuje poboljšanjem izbornog sistema“, rekao je Hodžaj.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, istakao je da njegova partija podrža potrebne izmene i reforme, kako bi i lokalni izbori, koji predstoje za manje od godinu dana, kao i oni centralni za godinu i po dana, bili pripremljeni na vreme.

Sastanku su prisustvovali predstavnici 15 političkih, parlamentarnih i neparlamentarnih grupacija, koji predstavljaju sve zajednice na Kosovu, zatim ambasade SAD-a, Kancelarije EU i ambasador OEBS-a na Kosovu, predsednica CIK-a i predstavnici civilnog društva.

Sastanku se nije odazvala kosovska opozicija, kao ni predstavnici Srpske liste.

XS
SM
MD
LG