Dostupni linkovi

Nezaposlenost u SAD pala na 4,9 odsto


Ministarstvo rada SAD
Ministarstvo rada SAD

Nezaposlenost u SAD pala je na 4,9 odsto, pošto su poslodavci u oktobru stvorili 161.000 radnih mesta, saopštilo je danas američko ministarstva rada.

U poslednjem izveštaju pred izbore u utorak, ministarstvo rada je saopštilo da je nadnica po satu imala veliki porast prošlog meseca za 10 centi, na 25,92 dolara.

Time je zarada po satu u SAD veća za 2,8 odsto nego pre godinu dana, što je najveće godišnje povećanje u poslednjih sedam godina. Porast nadnice po satu usledio je posle značajnog povećanja zarada prosečnog američkog domaćinstva.

Nezaposlenost je s pet odsto pala na 4,9 odsto, što je vrlo blizu poželjnog nivoa. S niskom nezaposlenošću poslodavci će morati više da ponude da bi zaposlili potrebne radnike.

Američko ministarstvo trgovine saopštilo je danas da je spoljnotrgovinski deficit SAD u septembru pao na najniži nivo u poslednjih 19 meseci s porastom potražnje za američkim avionima i drugom robom, dok je uvoz smanjen.

I politički sporni deficit s Kinom je opao.

Spoljnogtrgovinski deficit SAD je u septembru bio na 36,4 milijarde dolara što je za 9,9 odsto manje nego u avgustu. To je najmanji deficit od februara 2015.

Izvoz iz SAD je porastao za 0,6 odsto na 189,2 milijarde dolara, što je najviše u godinu dana, dok je uvoz pao za 1,3 odsto na 226,6 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG