Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnadak: Ne očekujem pogoršanje odnosa sa Hrvatskom


Igor Crnadak

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je danas da ne očekuje da će hapšenje desetorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane, u ponedeljak u Orašju, uticati na pogoršanje odnosa BiH i Hrvatske.

"Mislim da nema ni jednog razloga za to. Mi očekujemo dobre odnose i razvoj tih odnosa. Očekujem i radujem se skorom susretu sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davorom Ivom Štirom", rekao je Crnadak.

Očekuje, kaže, da se u bliskoj budućnosti održi zajednička sednica Saveta ministara BiH i Vlade Hrvatske. “Stoga ne mislim da ovo treba da stvori neke komplikacije u našim odnosima”.

Crnadak je, u intervjuu Agenciji Anadolija, rekao kako misli da je potrebno biti hladne glave i smireno govoriti o svemu što se dešava, te odvojiti ono što je zvaničan stav Hrvatske od brojnih izjava raznih analitičara, komentatora, bivših ministra i funkcionera.

"Oni govore bez mnogo odgovornosti i imaju mnogo lagodniju poziciju. Mislim da je kroz izjave te grupe došlo do određenog dolivanja ulja na vatru. Uveren sam da Hrvatska s nama deli stav da svaki zločin treba dobiti definitivan pravosudni rasplet i da onaj ko je kriv za to i odgovara, te da tamo gde ima sumnja treba da se sprovede istraga", rekao je Crnadak.

On je ubeđen da “niko od nas neće tražiti da se neke istrage ne vode i da neko za koga se utvrdi da je odgovoran ne procesuira da bismo mi na taj način navodno pokazali neku evropsku opredeljenost”.

Uveren je da je najbolje da se političari smireno odnose prema ovom pitanju, a da čitava stvar bude prepuštena pravosuđu.

XS
SM
MD
LG