Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mej: Oborićemo sudsku odluku, Bregzit se neće odlagati


Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej uverena je da će žalbom Vrhovnom sudu uspeti da poništi odluku Višeg suda da vlada mora da od parlamenta dobije odobrenje za pokretanje formalnog procesa razlaza sa EU, izjavio je danas njen portparol, javlja Rojters.

Mej je, u telefonskim razgovorima sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, takođe, ponovila da njen vremenski rok za aktiviranje Člana 50 Lisabonskog sporazuma EU nije izmenjen.

Kako je istakla, tu proceduru će pokrenuti do kraja marta.

"Naš fokus će biti na Vrhovnom sudu, gde ćemo uložiti žalbu i dobiti slučaj, i sigurni smo da će nam to omogućiti da ispunimo rok koji smo već postavili", rekao je njen portparol novinarima.

On je dodao da će Mej takvu poruku uputiti i u telefonskim razgovorima sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom koji se očekuju kasnije tokom dana.

Istovremeno, portparolka EU izjavila je danas da je tajming izlaska Britanije iz Unije u rukama Londona nakon što je britanski sud doneo odluku koja bi mogla da odloži taj proces, prenosi AFP.

"Tajming je u rukama britanskih vlasti", rekla je novinarima portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva nakon što je premijerka Mej razgovarala telefonom sa predsednikom Komisije Žan-Klod Junkerom kako bi ga obavestila o situaciji nakon odluke suda.

Evropska komisija je juče saopštila da neće komentarisati odluku Višeg suda Velike Britanije da britanski parlament, a ne vlada treba da odobri početak formalnog procesa izlaska te zemlje iz EU.

"Nije na EK da spekuliše o tome, jer postoje određene stvari koje još mogu da se dogode u Velikoj Britaniji, da li će se vlada žaliti ili ne. Nije na nama da to komentarišemo", rekao je portparol EK Margaritis Šinas, a preneo AP.

U odluci Višeg suda je navedeno da premijerka Tereza Mej nije imala ovlašćenja da pokrene primenu člana 50 Lisabonskog sporazuma EU, koji omogućava državi članici da napusti Uniju.

Poslanik iz njene partije Stiven Filips podneo je ostavku zbog neslaganja sa pozicijom britanske vlade. Filips je tražio i pre odluke suda da Parlament bude konsultovan oko strategije pregovora sa EU oko Bregzita.

XS
SM
MD
LG