Dostupni linkovi

Ministar odbrane Austrije: Negativan učinak EU oko migranata


Doskocil upozorio da balkanska ruta nije u potpunosti zatvorena
Doskocil upozorio da balkanska ruta nije u potpunosti zatvorena

Ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil izgubio je, zbog izbegličke krize, strpljenje sa Evropskom unijom i poručio da preuzima stvar u svoje ruke.

On je, povodom jučerašnje svečanosti upućivanja 66 austrijskih vojnika na mađarsko-srpsku granicu, negativno ocenio učinak EU.

"Mi nismo mnogo naučili iz dešavanja usled migrantske krize. Još uvek diskutujemo o načinima delovanja, o mogućnostima za savladavanje situacije", rekao je Doskocil.

On je upozorio da balkanska ruta nije u potpunosti zatvorena, i da se i dalje svakodnevno stotine ljudi prebacuju u Austriju, Nemačku i druge evropske zemlje.

"EU, kuda treba da vodi put?", upitao je Doskocil.

On je najavio da će sam organizovati dalje delovanje po pitanju migrantske krize.

S tim u vezi najavio je sastanak ministara odbrane centralno evropskih zemalja u Frauenkirhenu, sa temom sprečavanja ilegalne migracije u Evropu, kao i međusobne podrške u zaštiti granica.

Sastanku će, kako je najavljeno u Beču, prisustvovati i ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević.

Ministra odbrane Austrije iritira i ponašanje Turske.

"Broj migranata na grčkim ostrvima konstantno raste. Neophodno vraćanje izbeglica u Tursku izostaje. Tako sporazum ne može funkcionisati, a i pretnje Turske u pravcu EU nisu prihvatljive", podvukao je Doskocil.

XS
SM
MD
LG