Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Švajcarska: Pregovori o nuklearnom programu Irana su špijunirani


Nuklearno postrojenje, Iran

Švajcarsko tužilaštvo saopštilo je danas da je jedan špijunski program blokirao kompjutere tokom pregovora o nuklearnom programu Irana prošle godine u jednom velikom hotelu u Ženevi.

Pregovori zvaničnika i eksperata iz SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Nemačke sa Iranom trajali su od novembra 2013. godine i vođeni su uglavnom u Švajcarskoj i Austriji, a okončani su 14. jula prošle godine potpisivanjem sporazuma o ograničenju iranskog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu.

Ministarstvo za državne poslove Švajcarske navelo je da je istraga tog slučaja obustavljena jer nije bilo moguće utvrditi identitet odgovornih za špijunažu.

Švajcarske vlasti pokrenule su u maju prošle godine krivičnu istragu protiv nepoznatih osoba, osumnjičenih za "političke obaveštajne aktivnosti zabranjene u Švajcarskoj", a tokom pretresa hotela u kojem su vođeni pregovori, zaplenjen je veći broj kompjutera.

Tužilaštvo je u saopštenju navelo da je "u okviru istrage bilo moguće utvrditi da su brojni računari u hotelu u Ženevi zaraženi 'malverom' razvijenim za špijunske aktivnosti, koji je služio za prikupljanje podataka sa zaraženih uređaja".

Informatički stručnjaci optužili su Izrael za špijuniranje jer se ta zemlja oštro protivila pregovorima.

XS
SM
MD
LG