Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pentagon: Vođa IDIL-a gubi kontrolu nad svojim trupama u Mosulu


Vojnici Iraka poziraju sa zastavom militantne Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), Mosul

Vođa militantne Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) Abu Bakr al-Bagdadi sve više gubi kontrolu nad svojim trupama u iračkom gradu Mosulu, ocenio je danas vojni portparol međunarodne koalicije pod vođstvom SAD Džon Dorijan.

Reagujući na to što Al-Bagdadi video-porukom poziva svoje trupe da se za odbranu Mosula od ofanzive iračke vojske bore "kao mučenici", Dorijan je rekao da je "prilično jasno da se radi o naporima jednog dela IDIL-a da komunicira sa svojim borcima".

"To je verovatno jasan znak ozbiljnog slabljenja njegove sposobnosti da upravlja svojim trupama i komunicira sa njima", ocenio je Dorijan.

On je dodao da Al-Bagdadijeva poruka pokazuje i da postoje neslaganja unutar IDIL-a, jer je svojim borcima poručio da se "ne bore između sebe".

Dorijan je naveo da "takve stvari izgovara samo vođa koji gubi kontrolu nad vojskom", ali da "SAD ne misle da će to funkcionisati".

Prema njegovim rečima, IDIL takođe se suočava sa dezerterstvom među svojim borcima u Mosulu, a koalicija raspolaže podacima po kojima "mnogi ekstremisti napuštaju položaje ili pokušavaju da pobegnu", zbog čega ih IDIL kažnjava smrću.

XS
SM
MD
LG