Dostupni linkovi

Plenković: Obavestili smo EU i NATO o hapšenju u Orašju


Koncept udruženog zločinačkog poduhvata u optužnicama za Republiku Hrvatsku nije prihvatljiv: Plenković
Koncept udruženog zločinačkog poduhvata u optužnicama za Republiku Hrvatsku nije prihvatljiv: Plenković

Četvrtog dana od hapšenja 10 bivših pripadnika HVO u Orašju osumnjičenih za ratni zločin protiv Srba, oglasio se hrvatski premijer Andrej Plenković rekavši da svim građanima želi da pošalje jasnu poruku da će vlada učiniti sve da bi zaštitila legitimni interes Hrvatske i ljudska prava svih koji bi na ovaj način mogli biti ugroženi.

O hapšenju "desetorice" obavešteni su Evropska unija i NATO, rekao je Plenković na današnjoj sednici vlade.

Napomenuo je da je krivični postupak protiv hrvatskih branitelja pripreman duže vremena, a da je tajming njihovog hapšenja indikativan.

Deset bivših pripadnika HVO uhapšeno dva dana nakon što je Plenković boravio u prvoj zvaničnoj poseti Sarajevu i Mostaru, gde je između ostalog konstatovao da je status hrvata u BiH nezadovoljavajući i da će BiH morati da menja Izborni zakon kako bi Hrvati u toj državi mogli sami da biraju svoje predstavnike u najviše državne organe, a ne da im to čine pripadnici drugih naroda.

Plenković je na sednici Vlade Hrvatske saopštio da ima intenzivnu komunikaciju s nadležnim ministrima, Državnim tužilaštvom i direktorom hrvatske tajne službe.

"Naložio sam ministarstvima spoljnih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova i pravosuđa da prikupe sve relevantne podatke i da obezbede pravnu i konzularnu pomoć svim hrvatskim državljanima", kazao je Plenković.

Napomenuo je da je sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović dogovorio imenovanje osobe za saradnju sa međunarodnim krivičnim sudovima.

"U potpunosti poštujemo nezavisnost pravosuđa, svi ratni zločini moraju biti procesuirani, međutim koncept udruženog zločinačkog poduhvata u optužnicama za Republiku Hrvatsku nije prihvatljiv", rekao je Plenković.

Plenković je rekao i da je HVO u teškim vremenima agresije u BiH obezbedio zaštitu Hrvata u BiH, kao i njen suverenitet.

"Hrvatska Vlada će učiniti sve da spreči pokušaje revizije pojedinih događaja", kazao je Plenković uz napomenu da je evropska budućnost BiH jedini put za stabilnost i prosperitet zemlje.

XS
SM
MD
LG