Dostupni linkovi

Obama o FBI: Mi ne funkcionišemo u nagovještajima


Barack Obama aktivno učestvuje u predizbornim skupovima Hillary Clinton
Barack Obama aktivno učestvuje u predizbornim skupovima Hillary Clinton

Američki predsjednik Barack Obama branio je kandidatkinju Demokrata Hillary Clinton u srijedu i kritikovao objavu Federalnog istražnog biroa (FBI) o novim emailovima povezanim sa privatnim serverom, poručujući da nema mjesta za nagovještaje u istražnim procesima.

Prije ovoga je Bijela kuća je nakon objave FBI-ja, saopštila da imaju povjerenja u direktora Comeya kojeg je Obama imenovao, a koji je inače republikanac koji je u prethodnom izbornim procesima finansijski podržavao kampanje Obaminih protivnika Johna McCaina i Mitta Romneya.

Obama je sada u prvoj direktnoj reakciji rekao da je obazriv da ne bi izgledalo da se "miješa" u cijeli proces, ali da je važno da se u ovakvim stavrima ne "operiše za nekompletnim informacijima" .

Obama je u prvom komentaru od kada je direktor FBI James Comey objavio prošlog petka da su pronašli emailove povezane sa Hillary Clinton i da ih razmatraju rekao je da je nezadovoljan što je sve prilično nejasno.

"Mislim da postoji norma da kada imamo istragu da ne operišemo sa nejasnoćama ili nekompletnim informacijoma ili curenjem podataka. Djelujemo na bazi konkretnih odluka" rekao je američki predsjednik za NowThisNews koji je snimljen u utorak, a objavljen u srijedu.

FBI je u petak saopštio da su došli do novih emilova koji bi mogli biti povezani sa privatnim serverom koji je Clinton koristila dok je bila državna sekretarka SAD u prvom mandatu Baracka Obame 2009-1013.

Direktor FBI James Comey je rekao da ne zna da li su emailovi značajni ne dajući nikakve detalje osim da ta elektronska pošta postoji.

Comey je nakon toga bio izložen žestokim krtikama jer je po ocjenama mnogih prekršena dugodišnja praksa FBI da se osjetljive istage drže u tajnosti, te da se izbjegavaju politički osjetljive objave uoči predsjedničkih izbora.

O emailovima se veoma malo zna osim da su pronađeni u jednoj sasvim drugoj istrazi čija je meta bivši američki kongresmen Anthony Weiner, koji suprug glavne savjetnice Hillary Clinton, Hume Abedin, koja se od njega razvodi. Weiner je po treći put u posljednjih pet godina uhvaćen u seksualnom skandalu. Ovoga se puta sumnjiči da je slao nedolične fotografije maloljetnici.

Obama je podsjetio da je FBI u julu istražujući korišćenje privatnog servera dok je Clinton bila američka državna sekretarka saopštio da nijesu pronašli dokaze o bilo kakvoj zloupotrebi osim da je bila "izuzetno nesmotrena", zašto se izvinila.

Obama je branio Clinton, koja je do posljednje, kako je američki mediji zovu "bombe" imala izuzetno uvjerljivu kampanju i bila u prednosti nad Donaldom Trumpom. Kako je rekao američki predsjednik ona je neko kome je američki narod uvjek na pravom mjestu.

"Vjerujem joj, poznajem je i ne bih je podržavo da nemam apsolutno povjerenje u njen integritet i da ne vjerujem da je zainteresovana da obezbijedi da mladi ljudi imaju bolju budućnost", kaže Obama.

XS
SM
MD
LG