Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska vlada u četvrtak o hapšenjima pripadnika HVO-a


Andrej Plenković, premijer Hrvatske

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske u četvrtak bit će poznato što hrvatske vlasti poduzimaju u vezi hapšenja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju, saznaje u srijedu N1 nakon dvoiposatnog sastanka u Banskim dvorima.

"Danas smo valorizirali sve aspekte ove situacije, a sutra ćete na sjednici Vlade čuti malo više šta Republika Hrvatska radi u interesu rješavanja ovog pitanja", kazao je nakon sastanka hrvatski ministar pravosuđa Ante Šprlje.

I ministar branitelja Tomo Medved novinarima je rekao da će u četvrtak na sjednici Vlade dobiti informaciju šta se konkretno čini u tom slučaju.

Da se u Banskim dvorima raspravlja o nedavnim hapšenjima bivših pripadnika HVO-a u Orašju prvi je, dolazeći u Vladu oko 13 sati, otkrio ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić.

Izjave nije želio davati glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, kao ni direktor Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić.

Sud Bosne i Hercegovine odredio je u srijedu jednomjesečni pritvor za deset bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske posavine koji su u ponedjeljak uhapšeni pod sumnjom da su odgovorni za ratne zločine.

Među uhapšenima je i Đuro Matuzović (64), penzionisani general HVO-a. Tereti ih se za zločine počinjene na teritoriju pod nadzorom HVO-a nad osobama srpske nacionalnosti tokom 1992. i 1993.

XS
SM
MD
LG