Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Određen pritvor bivšim pripadnicima HVO-a


Ilustracija

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor za osumnjičene pripadnike HVO-a koji su prije nekoliko dana uhapšeni na području Orašja.

Kako je potvrđeno za N1, pritvor je određen za sve osumnjičene a dva su osnovna razloga.

Jedan od razloga za određivanje mjera pritvora za sve osumnjičene jeste taj da Sud vidi potencijalnu opasnost od bjekstva, jer svi uhapšeni imaju pasoš BiH i Hrvatske.

Drugi glavni razlog za određivanje mjera pritvora leži u činjenici da je moguć utjecaj na svjedoke koji bi se u narednoj fazi trebali ispitati.

Uhapšeni su: Matuzović Đuro, rođen 1952. godine, Oršolić Ivo, rođen 1952. godine, Oršolić Tado, 1960. godine, Dominković Marko, rođen 1962. godine, Nedić Joso, rođen 1956. godine, Baotić Marko, rođen 1948. godine,
Blažanović Marko, rođen 1955. godine, Živković Mato, rođen 1964. godine,
Živković Anto, rođen 1969. godine, i Đurić Stijepo, rođen 1965. godine.

Oni su osumnjičeni da su kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije HVO i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta od mjeseca aprila 1992. pa do mjeseca jula 1993. godine.

"Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, te je u odnosu na sve osumnjičene odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva te osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače", saopšteno je sa Suda BiH.

XS
SM
MD
LG