Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predsednica Južne Koreje u žiži skandala, a smenila premijera


Učesnici protesta nose maske sa likovima Park Geun-Hje i Čoi Su-sil

Južnokorejska predsednica Park Geun-Hje smenila je premijera i glavne ministre zbog političkog skandala povezanog s njenom bivšom nezvaničnom savetnicom koja je u pritvoru.

Predsednica je poljuljana jer se otkrilo da joj je savetnica za bezbednost i druge državne poslove bila jedna njena dugogodišnja prijateljica koja niti je imala ikakvu zvaničnu funkciju, niti znanje o pitanjima kojima se navodno bavila.

Nazvana u medijima "Raspućin", predsedničina prijateljica Čoi Su-sil (60) je pod istragom zbog trgovine uticajem i korupcije. Optužena je da je svoje veze koristila da iznudi novac od vodećih preduzeća, te se očekuje njeno hapšenje.

Čoi je ćerka Čae Tae-mina, pokojnog vođe jedne verske sekte, koji je navodno bio mentor predsednice Park posle ubistva njene majke 1974. godine.

Predsednica Park, po anketama, ima najmanju podršku od početka svog mandata 2013. godine - svega 10 odsto, a 67 odsto anketiranih smatra da ona treba da podnese ostavku ili da bude smenjena odlukom Parlmenta.

Ipak, predsednica je uzvratila smenjivanjem premijera Hvang Kjo-Ana što su opozicioni poslanici kritikovali, smatrajući da je rekonstrukcija vlade samo manevar da se skrene pažnja sa skandala šefice države godinu dana pred istek njenog mandata.

Za novog premijera, što je uglavnom ceremonijalna funkcija u zemlji gde je glavna vlast u rukama šefa države, postavljen je Kim Bjong-džun, bivši bliski savetnik nekadašnjeg predsednika Roh Mu-Hjuna.


XS
SM
MD
LG