Dostupni linkovi

IDIL ubio 40 osoba kod Mosula, pokušavaju da uzmu 25 000 ljudi kao 'živi štit'


Ravina Shamdasani, portparol UN komisije za ljudska prava
Ravina Shamdasani, portparol UN komisije za ljudska prava

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava, obavila je u utorak da su dobili nove informacije o masovnim ubistvima od strane pripadnika militantne "Islamske države" (IDIL) u Mosulu.

Portparol Ravina Shamdasani rekla je da su primili izvještaje da je 40 bivših članova iračkih snaga bezbjednosti ubjeno 28. oktobra i da su militanti IDIL-a bacili njihova tijela u rijeku Tigar.

Shamdasani kaže da "Islamska država" takođe pokušava da transportuje oko 25.000 civila iz grada Hamam al Alil udaljenog oko 15 kilometara od Mosula još od prije zore 31. oktobra, vjerovatno da bi ih koristili kao "živi štit" u odbrani svojih pozicija.

Ove informacije stižu tri dana nakon što je visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Ra 'ad al Hussein objavio da je IDIL oteo više od 7000 porodica takođe da bi ih koristio kao "živi štit" pritiv iračkih vladinih snaga koje su prije dvije sedmice pokrenule ofanzivu na Mosul.

Hussein je takođe rekao da su prošle sedmice 232 civila uključujući i 190 bivših pripadnika iračkih snaga sigurnosti pobijeni u mosulskoj vojnoj bazi al Gazlani.

XS
SM
MD
LG