Dostupni linkovi

Miščević: Očekujemo do kraja godine još tri poglavlja


Miščević kaže da se 9. novembra očekuje izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije
Miščević kaže da se 9. novembra očekuje izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije

“Srbija očekuje da do kraja godine otvori još tri poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji”, izjavila je šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević.

“U Savetu EU se nalaze tri pregovaračkog poglavlja. Pored poglavlja 5 (javne nabavke), koje je na raspravi već jako dugo, sada su tamo i poglavlja 25 i 26 (nauka, istraživanje, obrazovanje i kultura). Ne krijemo da smo jako zainteresovani da ova tri poglavlja otvorimo do kraja godine”

Kako je dodala šefica pregovaračkog tima Srbije, ključni izazov biće sprovođenje obaveza iz poglavlja 23, koje se odnosi na vladavinu prava. Pre svega, reforma pravosuđa.

“Vladavina prava nad vladavinom onih koji imaju moć je vrednost koju dele sve naše članice”, poručio je zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji, Oskar Benedikt. Na konferenciji "Implementacija aktivnosti predviđenih akcionim planom za poglavlje 23", Benedikt je rekao da su, u tom smislu, važne teme pravosuđe, borba protiv korupcije i izmena Ustava.

“U budućim pregovorima, taj napredak mora da bude vidljiv nama iz Evropske unije, ali je mnogo važnije da ga prepoznaju i osete svi građani Srbije”

Aksel Ditman, ambasador Nemačke, najmoćnije zemalje članice, istakao je da je za Srbiju od suštinske važnosti da izgradi pravni sistem zasnovan na poštovanju vladavine prava, jako i nezavisno tužilaštvo i sudije.

“Jedan od elementa iz akcionog plana je, naravno, otklanjanje bilo kakvog političkog uticaja na proces izbora sudija i tužilaca, kao i izbora nezavisnih tela kao što je Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca”, rekao je Aksel Ditman i istovremno istakao i potrebu da se unapredi efikasnost srpskog pravosuđa i smanji broj nerešenih predmeta, kojih je trenutno, kako je rekao, oko pet miliona.

U tim reformama, dodao je, Nemačka će nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu.

XS
SM
MD
LG