Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada i opozicija u Venecueli dogovorili datum pregovora


Vlada i opozicija Venecuele dogovorili su se o datumima pregovora za rešavanje teške političke krize kroz koju prolazi zemlja, objavio je danas Klaudio Marija Čeli, izaslanik Vatikana koji posreduje između dve strane.

Ovo je objavljeno posle sastanka predstavnika predsednika Nikolasa Madura i opozicije desnog centra, uz posredovanje Vatikana i Unije južnoameričkih država (Unasur).

Opozicija pokušava svim sredstvima da izdejstvuje odlazak socijalističkog predsednika Madura koga smatra odgovornim za jednu od najtežih ekonomskih kriza u istoriji zemlje.

Pregovori će se voditi o četiri teme i odvijaće se u četiri odvojene grupe koje će odmah biti formirane, navodi se u saopštenju koje je objavio Čeli posle prvog "plenarnog sastanka nacionalnog dijaloga".

Teme su "Mir, poštovaje pravne države i suverenitet", "Istina pravde, ljudska prava, odšteta žrtvama i pomirenje", "Ekonomska ; i socijalna pitanja" i "Uspostavljanje poverenja i izborni rokovi", navodi se u dokumentu.

"U cilju održavanja i očuvanja atmosferu mira i razumevanja, vlada i opozicija su se obavezale da smanje agresivan ton u svojim političkim raspravama", navodi se u tekstu koji je pročitao Čeli pored generalnog sekretara Unasura, bivšeg kolumbijskog predsednika Ernesta Sampera. Strane su se dogovorile da se sastanu 11. novembra u Karakasu.

XS
SM
MD
LG