Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnadak i Bušati: Infrastrukturno povezati BiH i Albaniju


Odnosi BiH i Albanije, uz već postojeći trougao BiH - Hrvatska - Srbija, značajni za stabilnost regiona

Albanija i BiH ubuduće će raditi na infrastrukturnom povezivanju i unapređenju turizma, rečeno je nakon susreta šefova diplomatija BiH i Albanije, Igora Crnatka i Dimitra Bušatija.

"Razgovarali smo o tome da se BiH i Albanija infrastrukturno povežu. U narednom periodu potrebno je ponovo aktuelizovati sporazum BiH, Crne Gore i Albanije o modernizaciji puta Sarajevo - Podgorica - Tirana", rekao je Crnadak.

On je naglasio da ekonomski odnosi dvije zemlje nisu na zadovoljavajućem nivou i kao primjer naveo da je spoljnotrgovinska razmjena prošle godine iznosila oko 27 miliona evra, od čega je izvoz iz BiH bio oko 42 miliona konvertibilnih maraka, a uvoz oko 11 miliona konvertibilnih maraka.

Crnadak je naglasio da su odnosi BiH i Albanije, uz već postojeći trougao BiH - Hrvatska - Srbija, značajni za stabilnost regiona, a posebno su, rekao je, značajni i bilateralni odnosi Srbije i Albanije, te pozdravio iskorak koji su načinile vlade te dvije zemlje, odnosno njihovi premijeri Aleksandar Vučić i Edi Rama.

Bušati je istakao da odnosi BiH i Albanije idu uzlaznom putanjom.

"Region je prošao kroz loše periode. Hoćemo da unaprijedimo odnose i prevaziđemo probleme koje smo imali u prošlosti", istakao je Bušati.

On smatra da obje zemlje treba da rade mnogo na poboljšanju infrastrukture. Navodeći da je, prema statističkim podacima, znatno povećan broj turista iz BiH u Albaniji, Bušati je pozvao građane Albanije da posjete turističke potencijale BiH.

"Osim ekonomije, saradnja treba da bude fokusirana i na oblast nauke i obrazovanja. Razmjena studenata treba da bude na što većem nivou", poručio je Bušati.

Bušati će danas sa ministrom komunikacija i transporta BiH Ismirom Juskom potpisati sporazum između BiH i Albanije o pomorskom prevozu tereta trgovačkim brodovima, a sa Crnatkom otvoriti Počasni generalni konzulat Albanije u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG