Dostupni linkovi

NATO i partneri na međunarodnoj terenskoj vežbi u Podgorici


Proslava 66 godina NATO u Podgorici, ilustrativna fotografija
Proslava 66 godina NATO u Podgorici, ilustrativna fotografija

U Crnoj Gori danas počinje medjunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija u kojoj učestvuje više stotina vojnika iz 32 države članice NATO-a i partnerskih zemalja.

Organizatori vežbe su NATO-ov Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) i Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, a prisutnima će se obratiti pomoćnik generalnog sekretara Alijanse za operacije Džon Manca, najavljeno je iz crnogorske vlade.

U terenskoj vežbi, šesnaestoj ove vrste koju organizuje EADRCC, učestvuju timovi iz susednih zemalja i zemalja iz okruženja: Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije, Makedonije, Slovenije, kao i SAD, Austrije, Finske, Izraela, Belgije, Španije, Francuske, Danske i Češke.

Oni će "uvežbati mehanizme odgovora u slučaju katastrofe", poplava i hemijskog incidenta i "pokazati sposobnost da zajedno, efikasno rade u vanrednim situacijama".

"Vežba će takodje doprineti jačanju kapaciteta pogodjene države da efikasno koordinira operacije odgovora na vanredne situacije", navodi se u saopštenju.

Scenario vežbe koja se održava u okolini Podgorice i Danilovgrada, područja reka Zete, Morače i Skadarskog jezera, uključuje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava koja su se pomerila usled poplava.

"Na vežbi će biti prikazane najnovije tehnologije otkrivanja, transporta i uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava u okviru NATO-ovog programa 'Nauka za mir i bezbednost'", saopšteno je iz vlade. ;

XS
SM
MD
LG