Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šulc: Le Pen i Tramp opasni zavodnici naroda


Za stanje u EU kriv nedostatak zajedništva: Martin Šulc

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc smatra da je za stanje u EU kriv nedostatak zajedništva i pogrešno shvatanje pojedinih vlada da velike izazove mogu najbolje rešiti sami, što nije moguće.

EU se često pripisuje krivica za sve što je negativno zato što nacionalne vlade ne preuzimaju svoju odgovornost za Uniju, ističe Šulc u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

Šulc ocenjuje i da su osobe kao što su Marin Le Pen ili Donald Tramp opasni zavodnici naroda.

Šulc je naglasio da prednost nacionalnog i nacionalnih država, koju vidimo trenutno i koju kao rešenje svih problema propagiraju antievropljani, jeste uzrok što, na primer, nije pronađeno rešenje izbegličke krize, kao i finansijske krize ili u trgovinskoj politici.

"Ono što se nudi građanima, više nacionalne države za rešenje kriza, stvara, u realnosti, mnoge probleme koje imamo", uveren je on.

Šulc poručuje da je pogrešno uvek jednodimenzionalno gledati na Evropu i EU proglasiti krivom za sve.

"EU nije savezna država u kojoj Komisija predstavlja neku vrstu vlade. Ne treba to tako prikazivati. Mi smo unija suverenih država, koja je snažna koliko dozvole njene članice. Nije EU stvorila Nemačku ili Francusku, već obratno. Odgovornost za stanje u Uniji se ne preuzima", kritikovao je nemački političar.

Nezadovoljstvo građana, prema njegovim rečima, ima mnoštvo razloga, a jedan važan je što nema pravedne raspodele.

"Evropa je bogat kontinent, ali bogatstvo nije ravnopravno raspodeljeno. Zatim, razlog je što postoji pretnja pada, koju oseća sve više ljudi. Moja generacija je odrasla uz svest da će uvek biti sve bolje, i da će uvek biti više - više slobode, novca, odmora, bezbednosti, šanse za obrazovanje. Sada se spoznaje da postoji drugi deo sveta koji želi isto više. Tako imamo problem raspodele u unutrašnjosti i spolja", objasnio je on.

Šulc je ocenio da je došlo do promene paradigme, jer su političari tokom 90-tih putovali u Brisel na samite sa porukom da je snažna Unija u interesu njihovih zemalja, a danas premijeri govore da su na samitu da brane interese svoje zemlje.

XS
SM
MD
LG