Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Erdogan: Uskoro rasprava o ponovnom uvođenju smrtne kazne u Turskoj


Redžep Tajip Erdogan

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će u parlamentu biti dostavljen prijedlog o ponovnom uvođenju smrtne kazne u Turskoj ocjenjujući da se ne obazire na kritike zapadnih zemalja o tom pitanju.

"Bit će to uskoro. Ne brinite!", rekao je Erdogan na skupu na kojem su demonstranti uzvikivali da žele smrtnu kaznu za sve one koji su učestvovali u neuspjelom puču 15. jula ove godine.

"Naša vlada će to predložiti parlamentu. Uvjeren sam da će to parlament odobriti i kad se to desi, ja ću to odmah ratifikovati", dodao je turski predsjednik ne navodeći kad bi taj prijedlog bio dostavljen.

Agencija AFP ocjenjuje da bi rasprava o ponovnom uvođenju smrtne kazne mogla da bude burna pošto vlada želi da se ujedini s nekim opozicionim poslanicima da bi dobila podršku za najavljenu reformu Ustava koja bi Erdoganu dala šira predsjednička ovlaštenja.

Erdogan je dan poslije neuspjelog vojnog udara pomenuo eventualno uvođenje smrtne kazne koja je ukinuta 20014. u okviru kandidature Turske za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Više od 35.000 ljudi uhapšeno je u Turskoj poslije puča. Erdogan je za organizovanje puča direktno optužio turskog propovjednika Fetulaha Gulena koji se nalazi u SAD.

XS
SM
MD
LG