Dostupni linkovi

Delimičan odziv za štrajk u Venecueli


Štrajk, Venecuela
Štrajk, Venecuela

Odziv je bio delimičan za generalni štrajk na koji je pozvala venecuelanska opozicija da bi i time pokušala da na ostavku prinudi socijalističkog predsednika Nikolasa Madura, prenose agencije.

U glavnom gradu Karakasu, drugom po veličini gradu Marakaibu, San Kristobalu i drugim velikim urbanim centrima konstantovano je da je odziv na jednodnevni opšti štrajk u petak bio manji nego u drugim sličnim prilikama, i javi prevoz, neke radnje, banke i škole su radile redovno.

Poziv na štrajk uputila je opozicija desnog centra okupljena u koaliciji Sto za demokratsko jedinstvo (MUD) koja je pozvala je radnike da napuste svoja radna mesta.

U nastojanju da neutralizuje protest, predsednik Maduro je u četvrtak povećao minimalnu garantovanu platu za 40 odsto, na oko 140 dolara mesečno. Iako je procenat povećanja visok, novčani iznos je obesmšljen visokom inflacijom koja će ove godine, po proceni MMF-a dostići 475 odsto.

Venecuela prolazi kroz jednu od najgorih ekonomskih kriza u svojoj istoriji, pogođena i unutrašnjom političkom nestabilnošću i ideološki diktiranim izolacionizmom, kao i padom cene nafte koja je izvor 96 odsto njenog deviznog prihoda.

Maduro je pretio da će poslati vojsku u firme koje se priključe štrajku. Moćna venecuelanska vojska nedavno je izrazila svoju podršku Maduru.

XS
SM
MD
LG