Dostupni linkovi

Nova istraga FBI e-mailova Hillary Clinton


Hillary Clinton u Sjevernoj Karolini, gdje je u četvrtak 27. oktobra, govorila zajedno sa prvom damom SAD Michelle Obama
Hillary Clinton u Sjevernoj Karolini, gdje je u četvrtak 27. oktobra, govorila zajedno sa prvom damom SAD Michelle Obama

Američki Federalni istražni biro (FBI) je objavio da će provesti novu istragu u vezi novoobjavljenih emailova sa privatnog servera Hillary Clinton, kandidatkinje Demokratske stranke za predsjednicu SAD.

Objava, direktora FBI-ja, Jamesa Comeya, koji je pismom o tome obavijestio Kongres, unijela je novu i veliku nesigurnost u američku predsjedničku kampanju, manje od dvije sedmice uoči izbora koji će se održati 8. novembra.

FBI je već sprovodio istragu o tome da li je, to što je Clinton koristila privatni server dok je bila američka državna sekretarka, moglo rezultirati da strogo povjerljivi državni dokumenti budu zloupotrijebljni.

Corney je nakon prve istrage u julu saopštio da se ništa nelagalno nije dogodilo, ali su ipak rekli da je Clinton imala lošu procjenu.

Hillary Clinton se izvinila nakon toga zbog odluke da koristi privatni server kao državna sekretarka.

Nova istraga FBI potencijalno može dodatno uzburkati trku za Bijelu kuću između Clintonove i njenog republikanskog protivkandidata Donalda Trumpa.

Trump neprekidno kritikuje Clinton u vezi sa emailovima, i čak je tražio posebnog tužioca za taj slučaj.

BBC je objavio da su njegove pristalice na predizbornom skupu nakon ove nove objave u petak uzvikivale "zatvorite je" a da je Trump sam rekao "da će je možda stići pravda, te da možda sistem nije lažiran kao što je mislio."

Sva velika istraživanja javnog mnjenja u SAD pokazuju da je Hillary Clinton u značajnoj prednosti nad Donaldom Trumpom u trci za Bijelu kuću.

XS
SM
MD
LG