Dostupni linkovi

Nikolić: Insistiraćemo da se dijalog nastavi ali i da Brisel utiče na Prištinu


Tomislav Nikolić, predsednik Srbije
Tomislav Nikolić, predsednik Srbije

Predsednik Srbije Toimislav Nikolić danas je poručio da će Srbija insistirati da se briselski dijalog nastavi, da će kod Brisela intervenisati da "utiče na Prištinu kako bi se uzdržala od nerazumnih zahteva, te da će u protivnom Srbija biti prinuđena da povuče neke druge poteze".

Odgovarajući na pitanje novinara "mogu li se njegove poslednje izjave u vezi s ultimatumom Prištine tumačiti kao zalaganje za prekid dijaloga", Nikolić je bio izričit: "Priština je ta koja želi da prekine dijalog".

Predsednik kaže i da je uveren da se niko od političara u Srbiji ne bi usudio da prihvati uslove koje je Priština ispostavila, a u kojima nastavak dijaloga uslovljava priznanjem nezavinosti.

"Jednostrani zahtevi Prištine su možda izraz njihove želje da se dijalog prekine", ocenio je Nikolić, ne želeći, kako je naveo, da ulazi u to da li su ti zahtevi inicirani od onih koji su priznali nezavinost Prištine ili onih koji je sada promovišu i podstiču.

Kaže da je upravo tim povodom bila i njegova izjava da će vlada, ukoliko ne postupi po tim zahtevima, imati njegovu punu podršku.

Mi ćemo u svakom slučaju insistirati da se dijalog nastavi, rekao je Nikolić objasnivši takav stav činjenicom da je Srbija mnoge svoje nadležnosti prenela administraciji u Prištini i neće sigurno da ostavi svoje sunarodnike na milost i nemilost toj samoproglašenoj državi.

"Srbija će insistirati kod svih relevatnih činilaca, a pre svega kod Brisela da utiču na Albance da se uzdrže od takvih zahteva, u protivnom moraćemo da povlačimo neke druge poteze", zaključio je Nikolić.

Podsetimo da su i Priština i Brisel demantovali u četvrtak da je Kosovo postavljalo bilo kakve ultimatume za nastavak dijaloga.

XS
SM
MD
LG