Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Đukanović: Kandidatura Markovića ispravna odluka


Milo Đukanović

Odluka Demokratske partije socijalista (DPS) da kandiduje Duška Markovića za mandatara za sastav nove Vlade ispravna je, rekao je premijer Milo Đukanović ocjenjujući da će Marković jednako dobro vršiti tu funkciju.

Đukanović je, upitan da prokomentariše odluku da Markovića predlože za mandatara za sastav nove Vlade, kazao da to nije ništa neočekivano i neuobičajeno.

"Mnogo se spekuliše i ja bih rekao da je to logična i manje više očekivana odluka»" naveo je Đukanović, dodajući da se pokušavaju "dokučiti" neki tajni motivi.

Kako je kazao, ispituju se razlozi zbog kojih se on povukao.

"Nijesam se povukao niotkuda. Ja sam i dalje predsjednik DPS-a, završio sam mandat premijera, ne prvi, nego sedmi i odlučio da se, iz meni znanih razloga, ne kandidajem za osmi. Nema nikakvog povlačenja i nema potrebe ni za kakvom misterijom i neodgovornim pretpostavkama", rekao je Đukanović novinarima u Budvi.

On je saopštio da je za funkciju premijera predložio čovjeka koji, kako smatra, može da je obavi "ne manje kvalitetno nego što je on to radio".

"U uvjerenju sam da će se u narednom periodu potvrditi ispravnost takve odluke", poručio je Đukanović.

Na pitanje da li planira da se kandiduje za predsjednički mandat 2018, on je rekao da u ovom trenutku nema nikakvih planova, sem da se dobro odmori i naspava.

Upitan zašto odlučuje da se ne kandiduje za osmi mandat, on je odgovorio da je Crna Gora na nekoliko mjeseci od formalizacije članstva u NATO i bilo bi, kako smatra, neodgovorno prema onima koji treba da se pripreme za četvorogodišnje vršenje izvršne vlasti, da on započne osmi mandat.

"Dali smo povjerenje pravim ljudima i ubijeđen sam da ta promjena na čelu vlade ničim neće ugroziti ono što je primarni cilj Crne Gore u ovom trenutku, a to je formalizacija članstva u NATO. Otpori prema tome će biti onakvi kakve smo vidjeli, i u domaćoj i u inostranoj javnosti, ko god da bude na čelu vlade", uvjeren je Đukanović.

Komentarišući navode predsjednika Socijaldemokratske partije, Ranka Krivokapića, da želi da kandidovanjem nekog drugog za premijera žrtvuje nekog drugog, Đukanović je rekao da ga njegove riječi ne dotiču.

"Prisustvujemo neodgovornom, jeftinom, politikanskom, prizemnom i prostom iznošenju pretpostavki medijskih i političkih krugova. Čovjek treba da se ozbliljno unizi da bi ušao u komentare onoga što Krivokapić saopštava. Očigledno to nikome nije važno osim možda njemu i Demokratskom frontu, jer ga koristi kao trojanskog konja na anticrnogorskoj platformi", naveo je Đukanović.

To, smatra on, nikom ozbiljnom nije važno.

On je dodao da Evropa ima povjerenje prema vladajućoj koaliciji i da nema namjere da se upliće u kadrovanje po Crnoj Gori.

"Odjeci iz Evrope su afirmacija crnogorskog izbornog procesa i sposobnosti da Crna Gora zaštiti svoju stabilnost i da država potvrdi da ide evropskim putem. Apsolutno je povjerenje Evrope prema vladajućoj koaliciji da će znati da povuče adekvatne poteze koji će sada biti ubjedljiva realizacija ovakvog nauma", naveo je Đukanović.

Kako je rekao, planovi su da u roku od nekoliko mjeseci Crna Gora formalizuje članstvo u NATO i da u toku sledećeg mandata završi pregovore sa Evropskom unijom.

Đukanović je, upitan da prokomentariše ocjene djela javnosti da je pokušaj terorističkog napada montiran proces, kazao da se plaši da je u pitanju praksa koja je uzela maha ne samo u crnogorskoj javnosti, nego i u regionu.

Prema njegovim riječima, tragične cijene takve prakse, nažalost, su već viđene u Srbiji.

“To je posljedica nedovoljne profesionalnosti i odgovornosti jednog dijela javnosti koja bi morala biti sa dodatnim senzibilitetom i odgovornošću, imajući u vidu iskušenja kroz koja regiona prolazi”, smatra Đukanović,

XS
SM
MD
LG